Ugrás ide: tartalom

Triklozán és triklokarban

A fogkrémekben, szájvizekben, szappanokban, dezodorokban és tisztítószerekben való használatukkal ezek az antibakteriális összetevők segítenek megőrizni a testi higiéniát és az otthonok tisztaságát.

Két gyakran emlegetett antibakteriális összetevő a triklozán és a triklokarban. Ezeket hosszú éveken keresztül használtuk a kedvező higiéniai tulajdonságaik miatt és meggyőződésünk, hogy biztonságosak. Azonban, hogy reagáljunk a fogyasztók igényére, beazonosítottunk biztonságos és hatékony alternatív összetevőket. 2015-ben abbahagytuk a triklozán tartalmú bőrápolási és tisztálkodási termékek gyártását, és 2017 végére teljes mértékben fel szeretnénk hagyni a triklozán és a triklokarban használatával. A triklozánt és a triklokarbant többféle alternatívával helyettesítjük, többek között természetes és természet ihlette antibakteriális összetevőkkel.

Megválaszolt kérdések

Mi az a triklozán és triklokarban?

A triklozánt és a triklokarbant sok éve használják a háztartás-vegyipari és a kozmetikai termékekben. Ennek a két összetevőnek nagyon hasonló tulajdonságai vannak, bár különböző termékekben eltérő mértékben hatásosak. A triklozánt például gyakrabban használják folyékony, míg a triklokarbant szilárd szappanokban. A fogkrémekben és a szájvizekben a triklozán segít védelmet nyújtani a lepedékben megtelepedő kórokozók ellen, melyek sok szájápolási problémát okozhatnak.

A triklozán és triklokarban biztonságos?

A triklozánt és a triklokarbant a világ szakértői testületei, például Európa Fogyasztók Biztonságával Foglalkozó Tudományos Bizottsága (SCCS) és az Egyesült Államok Kozmetikai Összetevőket Ellenőrző Testülete (CIR) fogyasztói használatra biztonságosnak nyilvánították. Ezenfelül azzal, hogy az Unilever Termék- és Környezetbiztonsági Központja (SEAC) folyamatosan nyomon követi a legújabb tudományos eredményeket, biztosak lehetünk abban, hogy a triklozánt és a triklokarbant továbbra is biztonságosan használjuk a termékeinkben. A SEAC a környezetbe került triklozán és triklokarban mennyiségét is nyomonköveti és biztosak vagyunk abban, hogy ezeket az összetevőket a környezetre biztonságos módon használhatjuk.

Ha úgy vélik, hogy a triklozán és a triklokarban biztonságos, miért vezetik ki őket?

Tisztában vagyunk vele, hogy néhányan aggódnak a triklozán és a triklokarban emberekre vagy a környezetre gyakorolt lehetséges hatása miatt és jobban szeretnék, ha valamilyen más módon biztosítanánk a termékeink által nyújtott higiéniai előnyöket. Miután sikerült biztonságos és hatékony alternatívákat találni, meg tudunk felelni a fogyasztói elvárásoknak és ki tudjuk vezetni ezt a két összetevőt.

A triklozán és triklokarban antibiotikum-rezisztenciát okoz?

Néhány kutató aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a triklozánt és a triklokarbant tartalmazó termékek antibiotikum-rezisztenciát okozhatnak. Ezeket az aggodalmakat azonban olyan tanulmányokban fogalmazták meg, amelyek nem tükrözik azt, ahogy az emberek a termékeket ténylegesen használják. Háztartási körülmények között nincs bizonyíték arra, hogy a termékeink csökkentenék az antibiotikumok hatékonyságát vagy növelnék az antibiotikumokkal szembeni keresztrezisztencia kockázatát. Szakértői testületek, például az Európai Unió Fogyasztók Biztonságával Foglalkozó Bizottsága felmérték a triklozán és a triklokarban biztonságosságát és nem találtak olyan okot, ami azt indokolná, hogy az emberek felhagyjanak az ilyen összetevőket tartalmazó termékek használatával.

Hogyan tudhatom meg, hogy egy Unilever termék tartalmaz-e triklozánt vagy triklokarbant?

A kozmetikai termékek csomagolásán látható, hogy tartalmaznak-e triklozánt vagy triklokarbant. 2017-től egyik termékünk sem tartalmaz triklozánt vagy triklokarbant, a bőrápolási és a tisztálkodási termékeink pedig már 2015 vége óta triklozán mentesek. Ezeket az összetevőket többféle alternatív megoldással helyettesítjük, többek között természetes és természet ihlette antibakteriális összetevőkkel.

A child showing soap on his hands

„A TRIKLOZÁN LEGFELJEBB 0,3%-OS KONCENTRÁCIÓBAN VALÓ HASZNÁLATA A FOGKRÉMEKBEN, SZAPPANOKBAN, TUSFÜRDŐKBEN ÉS STIFT DEZODOROKBAN BIZTONSÁGOS. TOVÁBBÁ A TRIKLOZÁN HASZNÁLATA A PÚDEREKBEN ÉS A BŐRHIBAJAVÍTÓKBAN EBBEN A KONCENTRÁCIÓBAN SZINTÉN BIZTONSÁGOS.”

Európai Fogyasztók Biztonságával Foglalkozó Tudományos Bizottság