Ugrás ide: tartalom

Az allergiás reakciókról általában

Tudjon meg többet a bőrön jelentkező allergiáról, és keresse meg azokat a termékeket, amelyek megfelelőek lehetnek az Ön számára.

Így segítünk az allergiában szenvedőknek

Ezen az oldalon mindent megtudhat a bőrön jelentkező allergiáról, és megtudhatja azt is, hogyan találhatja meg az Önnek leginkább megfelelő termékeket.

Néhány összetevő az emberek kis csoportjánál allergiás reakciókat válthat ki. Munkánk során nagy figyelmet fordítunk arra, hogy az ilyen összetevőket csak a lehető legkisebb mértékben használjuk termékeinkben. Egyes összetevők funkciójuk és a fogyasztók többségére gyakorolt jótékony hatásuk miatt túl fontosak ahhoz, hogy elhagyjuk őket.

A termékeinkhez felhasznált összetevőket három szempont szerint választjuk ki: mit szeretnek az emberek, mi bizonyul biztonságosnak a tesztjeinken, és hogy milyen előírások vannak érvényben a forgalmazás országában.

Tudjuk, hogy az allergiával kapcsolatos információk fontosak az emberek azon kis százalékának, akik egyes összetevőkre érzékenyek lehetnek. Ezért egyértelmű információkat adunk termékeink összetevőivel kapcsolatban.

Milyen termékek használhatók allergia esetén?

Az emberek kis csoportjánál előfordulhat, hogy bizonyos illatanyagokra allergiássá válnak. Ennek érdekében a termékeink csomagolásán vagy az információs vonalainkon tájékoztatjuk fogyasztóinkat az általunk felhasznált illatanyagokról. Emellett Európában létrehoztunk egy adatbázist, hogy segítsünk az embereknek olyan termékeket találni, amelyek megfelelőek lehetnek számukra. Itt olvashat bővebben az Ön országában forgalmazott termékünk összetevőiről.

Ha nem biztos abban, hogy allergiás-e az adott illatanyagra, további útmutatásért keresse fel kezelőorvosát.

Mit az allergia?

Immunrendszerünk úgy tart egészségesen minket, hogy felveszi a harcot a szervezetünkbe jutó káros dolgokkal – például baktériumokkal és vírusokkal. Az allergének olyan anyagok, amelyek általában ártalmatlanok, de az immunrendszerünk fenyegetésként kezeli őket. Általában többször is érintkezni kell az adott allergénnel, mire az allergia kialakul. De ha ez egyszer megtörténik, az allergia általában egész életünk során megmarad.

A bőrön jelentkező allergiás reakciók megjelenéséig az allergén anyaggal való érintkezést követően akár 24-48 óra is eltelhet. Biztosan hallotta már, hogy ezt „késleltetett túlérzékenységnek”, „IV-es típusú allergiának”, vagy „kontaktallergiának” is nevezik. Az itt olvasható információk nagy része ezzel a fajta allergiával kapcsolatos, mert legtöbb termékünk valamilyen módon a bőréhez ér.

Hogyan leszek valamire allergiás?

Az allergia kialakulásának két lépcsője van:

Először a szervezet felismeri az allergént és érzékennyé válik rá. Ezen a ponton még nincsenek egyértelmű tünetek, de az immunrendszerben bekövetkezett változás maradandó.
Ha elég nagy mennyiségű allergén érintkezik újra a bőrével, megjelennek az allergiás reakció tünetei.

Mik a tünetei az allergiás reakciónak?

Az allergiás reakció jellemzően az allergén anyaggal való érintkezés után 24-48 órán belül jelentkezik. Megjelenhet bőrpír vagy kiütés, duzzanat, hólyagképződés, a bőr nedvedzése vagy hegesedése és viszketés léphet fel. Ha valamely összetevőre allergiás, abban az esetben az ahhoz hasonló anyagokra is allergiás lehet. Bőrgyógyász tud tájékoztatást adni, milyen hasonló anyagokat lehet célszerű kerülnie.

Ne keverje össze a bőrirritációt az allergiával!

Néhány tünet, például a bőrpír nem csak allergia esetén fordulhat elő. A bőrirritáció nagyon hasonlít az allergiás reakcióra. Sok esetben a bőrgyógyásszal való konzultáció eredményezhet pontos diagnózist. Az irritált bőr is kipirosodhat, kiütések jelenhetnek meg rajta, megduzzadhat és viszkethet. Ekkor is érezhet feszítő érzést, fájdalmat, bizsergést vagy égető érzést. Mindez általában néhány órával a kiváltó ok után jelentkezik. Ezt követően bőre kiszáradhat, berepedhet.

Van azonban egy nagy különbség a bőrirritáció és az allergiás reakció között – a bőrirritáció nem feltétlenül jelentkezik újra, még akkor sem, ha ugyanazt a terméket ugyanazon a bőrfelületen használja. De ha egy összetevőre egyszer allergiás lesz, elég nagy mennyiség minden esetben ugyanúgy újra kiváltja az immunválaszt.

Milyen összetevők okozhatnak allergiás reakciókat?

Sok allergén természetes módon is jelen van a mindennapi életben. Növények közt a cserszömörce, fémek között a króm, a nikkel a jó példák erre – a legújabb kutatások szerint az európai lakosság nagyjából 14%-a kontaktallergiás a nikkelre.

Ugyanebben a tanulmányban azt is kimutatták, hogy Európában az emberek kevesebb mint 2 százaléka allergiás az illatanyagokban található összetevőkre. Az emberek kis csoportja allergiás a tartósítószerekre és a hajfestékek összetevőire is.

Mit tegyek, ha szerintem bőrallergiám van?

Ha az általunk felsorolt tüneteket észleli magán és úgy érzi, allergiás reakciót lát, keresse fel kezelőorvosát vagy beszéljen egy bőrgyógyásszal. Hasznos lehet, ha listát készít az összes termékről, amelyet röviddel az allergiás reakció előtt használt. Lehetőség szerint mutassa meg kezelőorvosának a terméket és csomagolását.

A bőrgyógyász néhány teszt segítségével meghatározza, mi válthatta ki az allergiás reakciót. Megvizsgálja Önt, és kérdéseket tesz fel a tüneteivel kapcsolatban, és arról, hogy mikor fordultak elő. Elképzelhető, hogy tapaszos vizsgálatot is végez az Ön által használt termékekkel vagy bennük található konkrét összetevőkkel.

Ha már pontosan tudja, mire allergiás, megnézheti az összetevők listáját, és kerülheti az adott összetevőt. Vigyázzon azonban a hamisított termékekkel – sosem lehet benne biztos, mit tartalmaznak.

Mi segíthetünk Önnek és orvosának azonosítani, mire allergiás. Nemcsak a termékeink összetevőiről nyújtunk teljes körű tájékoztatást, de örömmel küldünk mintákat is az orvosának a tapaszos teszthez – ehhez mindössze kapcsolatba kell lépnie velünk. (Új ablakban nyílik meg).

Az illatanyagok okozhatnak allergiát?

Van néhány olyan illatanyag-összetevő, amelyet potenciális allergiát okozó anyagként azonosítottak.

Ezeket az anyagokat a Nemzetközi Illatszövetség (IFRA) előírásainak megfelelően alkalmazzuk. Az Unilevernél törekszünk arra, hogy ezekből minél kevesebbet használjunk, és azokat is az ágazati normáknál kisebb mennyiségben. Európában az EU kozmetikumokkal kapcsolatos szabályozásához igazodunk, amely 26 olyan illatanyag-összetevőt határoz meg, amelyek allergéneknek tekintendők, így minden esetben fel kell tüntetni őket a termék címkéjén vagy csomagolásán.

Emellett most már egy kereshető adatbázist is biztosítunk, amelyben bárki, aki allergiás valamelyik összetevőre, megkeresheti azokat a termékeket, amelyek megfelelők lehetnek számára.

Mi a helyzet a tartósítószerekkel?

A tartósítószerek fontosak – megakadályozzák a baktériumok és a penészgombák elszaporodását, hogy termékeink biztonságosan használhatók legyenek egészen az eltarthatósági idejük végéig. Csak akkor használunk tartósítószereket, ha feltétlenül szükségesek, és mindig a lehető legkisebb mennyiségben. Néhányan azonban ezekre az összetevőkre is allergiásak lehetnek.

Hogyan lehetek biztos abban, hogy nem vagyok allergiás egy hajfestékre?

Az emberek kis csoportja allergiás a hajfestékekre. Néhány ritka esetben az allergiás reakció komoly orvosi beavatkozást is igényelhet. Ezért fontos a festés előtt 48 órával tesztelni a festékre adott reakciót – még akkor is, ha az adott színárnyalatot már sokszor használta korábban. Csak cseppentsen a festékből a bőrére, és figyelje, hogy reagál-e.

Egyes összetevők azonban funkciójuk és a fogyasztók többségére gyakorolt jótékony hatásuk miatt túl fontosak ahhoz, hogy elhagyjuk őket. Ugyanakkor tudjuk, hogy az allergiával kapcsolatos információk fontosak az emberek azon kis százalékának, akik egyes összetevőkre érzékenyek lehetnek. Ezért egyértelmű információkat adunk termékeink összetevőivel kapcsolatban.

Egészségügyi záradék

A jelen webhelyen található információk (szöveges, képi és egyéb formában) csak tájékoztató jellegűek. Az itt szereplő tartalom nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást, diagnózist és kezelést. Amennyiben egészségi állapotával kapcsolatban bármilyen kérdése van, mindig kérjen tanácsot orvostól vagy más képzett egészségügyi szakembertől. Soha ne hagyja figyelmen kívül a szakszerű orvosi tanácsot, és ne halogassa annak kérését amiatt, amit ezen a webhelyen olvasott.

Ha úgy gondolja, hogy sürgősségi ellátásra van szüksége, azonnal hívja fel kezelőorvosát, menjen a sürgősségi betegellátó osztályra, vagy hívja a mentőket. Az Unilever nem javasol és nem támogat semmilyen, a jelen webhelyen említett konkrét vizsgálatot, eljárást, véleményt vagy egyéb információt. A nem az Unilever által létrehozott oktatóanyagokra mutató hivatkozások saját felelősségre használhatók.

Vissza az oldal tetejére