Ugrás ide: tartalom

A titán-dioxid fehér színű, porállagú, természetesen előforduló ásványból kinyert anyag. Úgy is mint TiO2, fehér titán vagy CI 77891, sok éve használják számos különböző termékben, például élelmiszerekben, gyógyszerekben és kozmetikumokban. Élelmiszerek esetében az E171 jelenti a titán-dioxidot.

Válasz kérdéseire

Milyen megjelenési formája van a titán-dioxidnak a szépségápolási és higiéniai termékekben?

A titán-dioxidot pigment- vagy nanoméretű kategóriában gyártják.

A pigmentméretű titán-dioxid részecskéi jóval nagyobb méretűek, mint a nanoméretű anyagé. Színezékként, termékek színének fehérítésére vagy világosítására használják. A nanoméretű titán-dioxid nagyon kis (nano) szemcsemérettel rendelkezik, színtelen és átlátszó. Jellemzően napvédő készítményekben használják, mert hatékony védelmet nyújt a potenciálisan káros UV-sugarak ellen.

Biztonságos anyag a titán-dioxid?

A titán-dioxid kozmetikai és élelmiszeripari felhasználását az EU fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottsága (SCCS), a FAO/WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői testülete (JECFA) és az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) is biztonságosnak nyilvánította. A nanoméretű titán-dioxidot az SCCS bevizsgálta, és az Európai Bizottság engedélyezte az UV-szűrőként történő használatát.

Ahogy minden termékünk és az összes összetevőnk, úgy az általunk használt titán-dioxid is megfelel a legszigorúbb minőségi és biztonsági előírásoknak, a vonatkozó jogszabályoknak és szabályozásoknak, valamint saját biztonsági követelményeinknek is. Tudósaink a legfrissebb tudományos kutatások eredményei ismeretében is magabiztosak abban, hogy a termékeinkben használt titán-dioxid biztonságos.

Aggódnom kell a fogkrémben található titán-dioxid miatt?

Nem kell. A fogkrémjeinkben használt titán-dioxid biztonságosságát világszerte számos egészségügyi szakember megerősítette. Fogkrémjeinkben mint fehér színezék található meg, nem nano formában, az európai előírásokkal összhangban. Engedélyezett színezőanyag a kozmetikai termékekben, és a rá vonatkozó összes szabályozást betartjuk.

Van olyan fogkrém, amely nem tartalmaz titán-dioxidot?

Több olyan termékünk is van, amely nem tartalmaz titán-dioxidot, többek között néhány Signal termékünk (Signal Bio, Signal Nature Element, Signal White System, Signal Kids (Baby & Junior), Signal White Now Detox, Signal Anti-Cavity), a Love Beauty and Planet és a Schmidt’s Naturals.

Van még olyan termék, amelyben megtalálható a titán-dioxid?

Néhány háztartási termékben, például mosószerekben, mosogatógép-tablettákban és WC-rudakban színezékként használjuk. Emellett színezékként használjuk még néhány élelmiszertermékünkben, például egyes öntetekben és jégkrémekben.

Honnan tudhatom, hogy az adott Unilever termék tartalmaz-e titán-dioxidot?

A titán-dioxid gyakran szerepel az élelmiszerek, háztartási, szépségápolási és higiéniai termékek csomagolásán található címkén.

Élelmiszerek esetében a titán-dioxid szerepelhet „E171” jelzés alatt is, a helyi szabályozástól függően. Szépségápolási és higiéniai termékek esetében az összetevőt a CI-jelzéssel (CI77891) jelöljük. Napvédő készítmények esetén „titán-dioxid [nano]” néven hivatkozunk rá az összetevők listájában.

Háztartási termékek esetében a titán-dioxid összetevőként való feltüntetése a helyileg hatályos szabályozásoknak megfelelően történik, amelyek világszerte eltérőek. Néhány országban a titán-dioxid összetevőként való feltüntetését csak bizonyos mennyiség felett írják elő. Más országokban a titán-dioxid a színezékek csoportjába tartozik, így a címkén ezek között szerepel. Az Európában érvényes szabályozások szerint a háztartási termékek összes összetevőjét közzé kell tenni egy támogató webhelyen. A termékeink összetevőivel kapcsolatos információs oldalak a „Mi van a termékeinkben?” területen találhatók.