Ugrás ide: tartalom

Talkum

A por formában felhasznált talkum (zsírkő) a szépségápolási és higiéniai termékek széles körében felhasznált természetes ásványi anyag.

A porállagú talkumot már az 1890-es években elkezdték használni babaápolási célra. Mára sok kozmetikai termék alapanyaga világszerte, és számos előnyt kínál. Nagy nedvszívó képességének köszönhetően remekül használható hintőporként Arcpúderként remekül kitölti a bőr egyenetlenségeit és sima, egyenletes hatást eredményez. Nagyszerűen használható különböző dekorkozmetikai termékekben is, például szemhéjpúderben és pirosítóban.

Az Unilever csak kozmetikai minőségű talkumot használ. A talkumnak számos minőségi fokozata van, attól függően, mekkora tisztaságú. A tisztasági skála csúcsán a kozmetikai minőségű talkum áll, amely megfelel a legmagasabb biztonsági és minőségi elvárásoknak is. A kozmetikai minőségű talkumot a magas minőségű, nagy tisztaságú, már előzetesen kiválogatott talkum ásvány őrlésével állítják elő. Mi néhány szépségápolási és higiéniai termékünkben, például bőrápoló készítményeinkben és dezodorjainkban használjuk ezt az alapanyagot.

A talkum használatát minden esetben feltüntetjük a termék csomagolásán található összetevőlistában.

Válaszok a kérdéseire

A kozmetikai minőségű talkumot tartalmazó termékek használata biztonságos?

Igen. A kozmetikai minőségű talkum használatának biztonságosságát több évtizednyi tudományos bizonyíték igazolja a világ különböző hatóságaitól, többek között az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalától és az Európai Bizottság Fogyasztók Biztonságával Foglalkozó Tudományos Bizottságától. A vonatkozó jogszabályok és szabályozások betartása mellett mi magunk is végzünk biztonsági elemzéseket, és figyeljük a legújabb tudományos kutatásokat.

Úgy hallottam, hogy a talkum azbesztet is tartalmazhat. Igaz ez?

Az Unilever által használt kozmetikai minőségű talkum nem tartalmaz azbesztet. Mi kizárólag az elérhető legjobb minőségű és legnagyobb tisztaságú talkumot használjuk fel termékeinkhez.

Termékeik használata okozhat rákos megbetegedést?

Nem, nem engednénk a piacra olyan terméket, amely rákos megbetegedést okozhatna. Rendkívül alaposan vizsgáljuk termékeink biztonságát, Biztonsági és Környezetbiztosítási Központunk pedig fogyasztóink védelme érdekében naprakészen követi az összetevőinkkel kapcsolatos új tudományos információkat.

A közelmúltban felmerült, hogy a talkum maga rákkeltő anyagnak minősül-e, ugyanis néhány vizsgálat eredménye szerint a talkum nemi szervek környékén történő használata a petefészekrák csekély mértékben magasabb kockázatával mutat korrelációt. Más tanulmányok szerint ugyanakkor nincs ilyen összefüggés. Ezek az összefüggések nem jelentik azt, hogy a talkum rákkeltő, és nincs elfogadható biológiai magyarázat arra, hogy a nemi szervek környékén alkalmazott kozmetikai minőségű talkum hogyan vezethet petefészekrák vagy bármilyen más rákos megbetegedés kialakulásához.

Az összes elérhető bizonyíték kiértékelése után úgy gondoljuk, hogy a talkum továbbra is biztonságosan használható termékeinkben.

Vissza az oldal tetejére