Ugrás ide: tartalom

Nátrium-laurét-szulfát (SLES) és nátrium-lauril-szulfát (SLS)

A szennyeződések eltávolítása a ruhákról, az edényekről és a bőrünkről a mindennapi élet szerves része. A szappanoktól és fogkrémektől kezdve a mosószerekig sok termék használatakor habzik, hogy ki tudja fejteni tisztító hatását.

People washing their dishes

Azok az összetevők, amelyek ezt elősegítik, a felületaktív anyagok. Amikor vízzel használják őket, habot képeznek és a terméket képessé teszik a szennyeződések eltávolítására. Két felületaktív anyag, amely elősegíti, hogy a termékek ilyen módon tisztítani tudjanak, a nátrium-laurét-szulfát (SLES) és nátrium-lauril-szulfát (SLS).

Az SLES és az SLS biztonsági eredményei igazán kiválóak és már hosszú évek óta használatban vannak. Amennyiben azonban az SLES vagy az SLS nagyobb koncentrációban hosszabban érintkezik a bőrrel, az irritációt okozhat. Ezért nagyon ügyelünk arra, hogy a formuláinkat úgy alakítsuk ki, hogy minimálisra csökkentsük az irritáció lehetőségét, mégis hatékony tisztító hatást fejtsenek ki.

Megválaszolt kérdések

Az SLES-t és SLS-t tartalmazó termékek biztonságosan használhatók?

Az SLES és az SLS biztonságosságával számos tudományos tanulmány foglalkozott. Az eredmények azt mutatják, hogy az az aggodalom, miszerint ezek esetleg kapcsolatba hozhatóak rákos megbetegedésekkel, nem megalapozottak. Az olyan elismert testületek, mint például az Egészségügyi Világszervezet, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség vagy az Európai Unió által a rákkeltő anyagokról összeállított listák egyike sem tartalmazza az SLES-t és az SLS-t.

Az egyesült államokbeli független Kozmetikai Összetevőket Ellenőrző (CIR) Szakértői Testület megállapítása szerint az SLES és az SLS biztonságosan használható kozmetikai termékekben. Az európai háztartási tisztítószerek összetevőit vizsgáló Embert és a környezetet érintő kockázatok felmérése (HERA) kezdeményezés keretében is bevizsgálták ezeket. A HERA, mely pártatlanul, átláthatóan és tudományosan értékelte a biztonsági információkat, megállapította, hogy ezek az anyagok biztonságosak és a fogyasztói használat tekintetében nem adnak aggodalomra okot.

Az SLES és az SLS biztonságos a környezetre?

Az SLS és az SLES biológiailag gyorsan és teljesen lebomlik. A környezeti értékeléseink, amelyek figyelembe veszik a széleskörű, globális használatukat, azt mutatják, hogy a jelenleg használt mennyiségük nem ad okot az aggodalomra.

Vissza az oldal tetejére