Ugrás ide: tartalom

Szilikonok

Sok dolgot, amit az emberek kozmetikai termékeinkben szeretnek – a hajbalzsamok selymes hatásától kezdve a golyós dezodorok sima érzéséig – a szilikonok tesznek lehetővé.

A person washing their hair

Számos kozmetikai termékben használunk szilikonokat, például a „kettő az egyben” samponokban, hajbalzsamokban és hajformázó termékekben, a hidratáló és bőrvédő termékekben valamint az izzadásgátlókban, mert nagyon hatékonyan kondicionálják a bőrt és a hajat. A háztartás-vegyipari termékeinkben is használunk szilikont.

Bár a szilikonok ember által gyártott összetevők, valójában természetes anyagból, a szilíciumból készítik őket, amely a földkéreg több mint egynegyedét alkotja. Ez az elem általában oxigénnel együtt van jelen, így hozza létre a közönséges vízparti homokot (a szilícium-dioxidot). Csak olyan szilikonokat használunk fel, amelyek biztonságát szigorúan értékeltük és az értékeléseket folyamatosan naprakészen tartjuk a legújabb tudományos eredmények tükrében.

Megválaszolt kérdések

Az Unilever milyen szilikonokat használ?

Több mint 2000 különféle szilikon létezik, többek között szilárd, folyékony, sűrű paszta, zsír, olaj és gumi formában. A kozmetikai termékeinkben legáltalánosabban használt szilikonok a dimetikon és a dimetikonol. A háztartás-vegyipari termékekben legáltalánosabban használt szilikonok a polidimetilsziloxánok.

Miért használnak gyakran szilikont a hajápolási termékekben?

A szilikonoktól a hajat simának, puhának és hidratáltnak érezzük. Segítenek tisztábbnak és könnyebben fésülhetőnek érezni, a súrlódás csökkentésével.

Miért jelzik néhány hajápolási terméken, hogy nem tartalmaznak szilikonokat?

A szilikonokat számos samponban és hajbalzsamban azért használják, hogy a hajat rugalmassá, fényessé és könnyen fésülhetővé tegyék. Néhányan azonban jobban szeretik a szilikon nélküli termékeket, mert azokat megfelelőbbnek érzik a hajtípusukhoz, elkerülve ezzel azt az érzést, hogy a hajápoló termék túlzottan „elnehezíti” a hajukat. A hajat „dússá tevő” samponok és hajbalzsamok gyakran csak kis mennyiségű szilikont tartalmaznak vagy szilikonmentesek. Gyártunk néhány szilikonmentes hajápolási terméket is és ezt gyakran jelezzük a csomagoláson, hogy az emberek a nekik megfelelő termékeket választhassák.

Használnak szilikonokat a háztartás-vegyipari termékekben?

Szilikonokat az olyan Unilever háztartás-vegyipari termékekben használunk, mint például a mosószerek és az öblítők, néhány WC-tisztító, súrolókrém, spray és mosogatógépbe való gél. A háztartás-vegyipari termékekben használt szilikonok jellemzően habzásgátló összetevők.

A szilikonok biztonságosak az emberek számára?

Az általunk használt szilikonokat szigorúan bevizsgáljuk, háztartás-vegyipari és kozmetikai termékekben biztonságosan használhatók. A dimetikont, a legáltalánosabban használt szilikont jóváhagyta az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala.

A szilikonok biztonságosak a környezetre?

Figyelemmel követjük a szilikonok környezetre gyakorolt hatásáról szóló tudományos vitákat. Felvetették, hogy bizonyos szilikonok felhalmozódnak a vízi üledékben és hatással vannak a vízi élőlényekre. A tanulmányok azonban kimutatták, hogy a szilikonok csak elenyésző hatást gyakorolnak a halakra és az üledékben élő más vízi élőlényekre, például a férgekre és a rovarlárvákra.

A kutatások szerint azokat a szilikonokat, amelyek nem bomlanak le a vízben, a szennyvízkezelési folyamat során eltávolítják. Mint minden összetevőnél, amelyet a háztartás-vegyipari és kozmetikai termékeinkben használunk, folyamatosan figyelemmel kísérjük az új tudományos kutatásokat és a szabályozásokban bekövetkező változásokat. Ha bármilyen új információ válik elérhetővé, értékeljük azt. Ha ezeknek az információknak a fényében felül kell vizsgálnunk a korábbi kockázatértékelésünket, mindig megtesszük a megfelelő lépéseket.

Hogyan tudhatom meg, hogy egy termék tartalmaz-e szilikonokat?

A kozmetikai termékeink csomagolásán feltüntetjük az összetevők listáját.

„A SZILIKONGYÁRTÓK TÖBB MINT 1000 TANULMÁNYT KÉSZÍTETTEK ARRÓL, HOGY A SZILIKONOK MENNYIRE BIZTONSÁGOSAK A MUNKÁSOKRA, A FOGYASZTÓKRA, A KÖRNYEZETRE ÉS A GYÁRTÁSI FOLYAMATOKRA NÉZVE. ENNEK A FOLYAMATOS KUTATÁSNAK ÉS VIZSGÁLATNAK AZ EREDMÉNYEI TANÚSÍTJÁK, HOGY A SZILIKONOK BIZTONSÁGOSAN HASZNÁLHATÓK SOKRÉTŰ ÉS FONTOS TERÜLETEKEN.”

Szilikonok Környezetvédelmi, Egészségügyi és Biztonságossági Vonatkozásait Vizsgáló Központ, Egyesült Államok
Vissza az oldal tetejére