Ugrás ide: tartalom

Tartósítószerek

A tartósítószerek, ahogy azt a nevük is sugallja, segítenek a dolgok frissen tartásában. Azért használunk tartósítószereket, mert segítenek megvédeni a termékeinket a baktériumoktól, az élesztőgombáktól és a penészgombáktól. A természetben a tartósítószerek segítenek megvédeni a növényi, emberi és állati sejteket. A tartósítószerek ugyanígy kulcsszerepet játszanak termékeink biztonságosságának és magas minőségének megőrzésében. Tartósítószerek nélkül a termékek kellemetlen szagúak lehetnének, elszíneződnének vagy penész jelenne meg rajtuk.

A person rubbing cream into their hands

Minden egyes termékünket megvizsgáljuk, hogy megtaláljuk a hozzá legmegfelelőbb tartósítószert vagy tartósítószerek kombinációját, olyan tényezőket figyelembe véve, mint a termék típusa, hogy hogyan használják és hol tárolják. A testápoló krém például szennyeződik azáltal, hogy belenyúlunk.

A hatályban lévő törvények és jogszabályok betartása mellett saját termékbiztonsági értékeléseket is végzünk és nyomon követjük az új tudományos kutatásokat. Csak akkor használunk tartósítószereket, amikor azokra tényleg szükség van és körültekintően szabályozzuk a felhasznált mennyiségüket. Ezzel gondoskodunk a tartósítószerek biztonságos és felelős használatáról.

Megértjük, hogy vannak, akik inkább elkerülnek bizonyos tartósítószereket. Ezt szem előtt tartva néha ki tudunk fejleszteni olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak bizonyos tartósítószereket.

A következő szakaszokban azokról a tartósító összetevőkről olvashat bővebben, amelyekről a leggyakrabban kérdeznek minket: a parabénekről, a metil-izotiazolinonról, a formaldehiddonorokról és a fenoxietanolról.

Megválaszolt kérdések

Mik azok a tartósítószerek?

A tartósítószerek, ahogy azt a nevük is sugallja, segítenek a dolgok frissen tartásában. A szintetikus előállításuk mellett a tartósítószerek a természetben is megtalálhatók, például az áfonya, az uborka, a cseresznye és a méz parabéneket tartalmaz, míg az összes egészséges emberi, állati és növényi sejt formaldehidet állít elő és használ.

A tartósítószereket arra használjuk, hogy megőrizzük a termékek biztonságosságát, hatékonyságát és állagát – védjük őket a baktériumoktól, az élesztő- és a penészgombáktól, amelyek károsíthatják és veszélyessé tehetik őket.

Miért van szükség tartósítószerekre?

Tartósítószerek nélkül sok termék megromolhat, ami csökkenti a hatékonyságát, de akár bőr- vagy szemfertőzéseket is okozhat. Mindannyian jól tudjuk, hogy az élelmiszerek megromolhatnak. A háztartás-vegyipari és kozmetikai termékek ugyanígy megromolhatnak – különösen ha meleg, nedves környezetben tárolják őket, például fürdőszobákban és konyhákban, melyek elősegítik a baktériumok, élesztő- és penészgombák elszaporodását.

A tartósítószerek segítségével olyan termékeket állíthatunk elő, amelyek kényelmesen használhatók és tárolhatók is. Például egy tartósítószer nélküli terméket adott esetben hűtőszekrényben kellene tárolni, vagy a felnyitása után kis idővel ki kellene dobni.

Miért használ az Unilever különböző tartósítószereket a különböző termékeiben?

A tartósítószerek tulajdonságai különbözőek. Néhány tartósítószer hatásosabb a különböző típusú baktériumokkal, élesztő- és penészgombákkal szemben, mint mások, vagy hatásosabb bizonyos összetevőkkel kombinálva. Amikor arról döntünk, hogy milyen tartósítószert használjunk, olyan kérdéseket mérlegelünk, mint például: Hogyan gyártják és szállítják a terméket? Milyen annak az országnak az éghajlata, ahol a terméket értékesítik? A vásárlók vélhetően hogyan tárolják majd a terméket?

Ha ez egy kozmetikai termék, akkor a bőrön marad, mint egy arckrém, vagy leöblítendő, mint egy tusfürdő? Ha ez egy háztartás-vegyipari termék, akkor milyen felületen használják, illetve ruhák kézi vagy gépi mosásához használják? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok segítenek meghatározni, hogy milyen tartósítószer vagy tartósítószer-kombináció a legmegfelelőbb.

Vizsgálják a tartósítószerek biztonságosságát?

Igen. Az általunk használt tartósítószerek biztonságosságát a saját biztonsági szakértőink és külső hatóságok is vizsgálták. Mindig betartjuk a nemzeti törvényeket és jogszabályokat. Saját globális szabályaink is vannak, amelyek biztosítják, hogy következetesek legyünk a tartósítószerek biztonságos használatában. A tartósítószereket megfelelő mennyiségben használjuk ahhoz, hogy megőrizzük a termékeink minőségét és biztonságát illetve, hogy biztonságosan működjenek a termék többi összetevőjével együtt.

Minden termék tartalmaz tartósítószereket?

Csak akkor használunk tartósítószereket, amikor szükség van rájuk. A tartósítószerek gyakran szükségesek a baktériumok, az élesztő- és a penészgombák elleni védelemhez. Néhány termék azonban nem igényel tartósítószert, mert az összetevőik, a csomagolásuk vagy a rendeltetésszerű használatuk megakadályozza, hogy beszennyeződjenek. Az ilyen termékeket gyakran „öntartósító” termékeknek nevezzük.

Megértjük, hogy vannak, akik amennyire lehet, inkább kerülnek bizonyos tartósítószereket. Ezt szem előtt tartva néha ki tudunk fejleszteni olyan termékeket is, amelyek nem tartalmaznak bizonyos tartósítószereket.

Vissza az oldal tetejére