Ugrás ide: tartalom

Műanyag dörzsölő gyöngyök

A műanyag dörzsölő gyöngyök használatát 2014-ben szüntettük be, válaszul az óceánokban és a tavakban felhalmozódó műanyaggal kapcsolatos aggodalmakra.

Ezt megelőzően néhány bőrradírozó termékben használtuk őket. Ma már alternatív radírozó anyagokat használunk, így az emberek biztosak lehetnek benne, hogy az általuk használt Unilever arc- és testlemosók nem járulnak hozzá a mikro műanyagok felhalmozódásához a világ óceánjaiban.

Megválaszolt kérdések

Milyen alternatívái vannak a műanyag dörzsölő gyöngyöknek?

Ma már alternatív radírozó összetevőket használunk, például sárgabarackmagot, kukoricalisztet, őrölt habkövet, szilikát és dióhéjat.

Honnan származnak az óceánokban lévő mikroműanyagok?

A mikroműanyagok számos forrásból származnak, például abból, hogy a nagyobb műanyagok lebomlanak a vízben, a háztartási mosás során a ruhákból leváló szintetikus szálakból valamint a kicsi műanyag gyöngyökből, amelyeket számos fogyasztói és ipari termékben használnak. A kozmetikai termékek nagyon kismértékben járulnak hozzá a mikroműanyagok mennyiségéhez.

A múltban miért használt az Unilever műanyag dörzsölő gyöngyöket?

Kevés kozmetikai termékünk tartalmazott műanyag dörzsölő gyöngyöket, például néhány arctisztító, szappan és tusfürdő. Azért használtuk ezeket, mert gyengéden tisztították a pórusokat és távolították el az elhalt sejteket a bőr felszínéről. Sokan kedvelték a gyöngyök élénkítő hatását, melyek általában polietilénből készültek.

A műanyag dörzsölő gyöngyök biztonságosak?

A biztonsági értékelések szerint a polietilén – az a műanyag, amelyet korábban a dörzsölő gyöngyeinkhez használtunk – biztonságos az emberekre és nem volt arra vonatkozó megfigyelés sem, hogy ilyen koncentrációban hatása lett volna a környezetre.

Plastic scrub beads

„JELENTŐS SIKEREKET KÖNYVELHETÜNK EL – MELYNEK AZ ÚTJÁT AZ UNILEVER KÖVEZTE KI AZZAL, HOGY MEGÍGÉRTE, HOGY AZ ÖSSZES MIKROGYÖNGYÖT KIVEZETI 2015-RE.”

Tanya Cox, a tengerekben található műanyagokért felelős megbízott, Fauna & Flora International. Forrás: Kozmetikai Termékek Tanácsa