Ugrás ide: tartalom

Műanyag dörzsölő gyöngyök

A műanyag dörzsölő gyöngyök használatát 2014-ben szüntettük be, válaszul az óceánokban és a tavakban felhalmozódó műanyaggal kapcsolatos aggodalmakra.

Plastic scrub beads

Ezt megelőzően néhány bőrradírozó termékben használtuk őket. Ma már alternatív radírozó anyagokat használunk, így az emberek biztosak lehetnek benne, hogy az általuk használt Unilever arc- és testlemosók nem járulnak hozzá a mikro műanyagok felhalmozódásához a világ óceánjaiban.

Megválaszolt kérdések

Milyen alternatívái vannak a műanyag dörzsölő gyöngyöknek?

Ma már alternatív radírozó összetevőket használunk, például sárgabarackmagot, kukoricalisztet, őrölt habkövet, szilikát és dióhéjat.

Honnan származnak az óceánokban lévő mikroműanyagok?

A mikroműanyagok számos forrásból származnak, például abból, hogy a nagyobb műanyagok lebomlanak a vízben, a háztartási mosás során a ruhákból leváló szintetikus szálakból valamint a kicsi műanyag gyöngyökből, amelyeket számos fogyasztói és ipari termékben használnak. A kozmetikai termékek nagyon kismértékben járulnak hozzá a mikroműanyagok mennyiségéhez.

A múltban miért használt az Unilever műanyag dörzsölő gyöngyöket?

Kevés kozmetikai termékünk tartalmazott műanyag dörzsölő gyöngyöket, például néhány arctisztító, szappan és tusfürdő. Azért használtuk ezeket, mert gyengéden tisztították a pórusokat és távolították el az elhalt sejteket a bőr felszínéről. Sokan kedvelték a gyöngyök élénkítő hatását, melyek általában polietilénből készültek.

A műanyag dörzsölő gyöngyök biztonságosak?

A biztonsági értékelések szerint a polietilén – az a műanyag, amelyet korábban a dörzsölő gyöngyeinkhez használtunk – biztonságos az emberekre és nem volt arra vonatkozó megfigyelés sem, hogy ilyen koncentrációban hatása lett volna a környezetre.

„JELENTŐS SIKEREKET KÖNYVELHETÜNK EL – MELYNEK AZ ÚTJÁT AZ UNILEVER KÖVEZTE KI AZZAL, HOGY MEGÍGÉRTE, HOGY AZ ÖSSZES MIKROGYÖNGYÖT KIVEZETI 2015-RE.”

Tanya Cox, a tengerekben található műanyagokért felelős megbízott, Fauna & Flora International. Forrás: Kozmetikai Termékek Tanácsa
Vissza az oldal tetejére