Ugrás ide: tartalom

Parabének

A parabének egy olyan összetevőcsalád, amelyet kozmetikai termékekben használnak tartósítószerként. A „parabén” kifejezés sok, kismértékben különböző parabénre utal, amelyek közül néhány a természetben is megtalálható. A parabének a para-hidroxi-benzoesavból (PHBA) származnak, amely előfordul gyümölcsökben és zöldségekben, valamint természetesen képződik az emberi szervezetben is.

A person wiping their face

Tartósítószereket használunk a kozmetikai termékekben, hogy jó állapotban tartsuk őket; enélkül a baktériumok, az élesztőgombák és a penészgombák hatására megromolhatnának. Körültekintően választjuk ki a tartósító összetevőinket úgy, hogy a biztonságra és a hatékonyságra összpontosítunk.

A biztonság elsődleges prioritás a számunkra. A hatóságok szerte a világon támogatják bizonyos típusú parabének használatát tartósítószerként a kozmetikai termékekben. Az általunk legáltalánosabban használt parabének a metil- és etil-parabén. Néhány termékben más típusú parabéneket is használunk – butil- és propilparabéneket. Izoparabéneket nem használunk. Az általunk használt parabének biztonságosak és segítenek megőrizni a termékeink jó állapotát.

Tudjuk, hogy néhányan jobban szeretnek parabéneket vagy bizonyos típusú parabéneket nem tartalmazó termékeket használni, ezért alternatívákat is kínálunk.

Megválaszolt kérdések

A parabének biztonságosak?

Igen. Csak bizonyos parabéneket használunk, amelyekről tudományosan bizonyították, hogy a kozmetikai termékekben biztonságosan használhatók. A parabének segítenek biztonságossá tenni a termékeket és javítják az eltarthatóságukat azzal, hogy megakadályozzák a baktériumok, élesztő- és penészgombák elszaporodását. A tartósítószerek nélkül, mint például a parabének, a termékek kellemetlen szagúak lehetnének, elszíneződnének vagy penész jelenne meg rajtuk.

Az Unilever saját kutatásai, valamint más kutatók munkájának folyamatos nyomon követése alapján biztonságosan használjuk a parabéneket. A nagyobb nemzetközi testületek, például az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala, valamint az Európai Bizottság Fogyasztók Biztonságával Foglalkozó Tudományos Bizottsága szintén támogatják, hogy a gyártók parabéneket adjanak a kozmetikai termékekhez.

A médiában néha beszámolnak arról, hogy a parabének rákot okozhatnak azzal, hogy az ösztrogénhez hasonló hatásukkal felborítják a szervezet hormonháztartásának egyensúlyát. Ezt a szabályozó hatóságok és a vezető kutatók vitatják, mert erre nincs hitelt érdemlő bizonyíték. Ennek az oka, hogy bár a parabéneknek vannak az ösztrogénekhez hasonló hatásaik, több ezerszer kevésbé hatékonyak, mint az ösztrogén.

Milyen Unilever termékek tartalmaznak parabéneket?

A kozmetikai termékeinkben használunk bizonyos parabéneket, mivel ez egyike azon ritka összetevőcsoportoknak, melyek antibakteriális és gombaellenes hatásúak és a szabályozó hatóságok szerte a világon kimutatták, hogy a használatuk biztonságos. Amikor parabéneket vagy bármilyen más tartósítószert használunk, ezeket felsoroljuk a termékcsomagoláson. Mivel tudjuk, hogy néhányan inkább elkerülik őket, alternatív termékeket is kínálunk a vásárlóknak.

„AZ FDA MEGÍTÉLÉSE SZERINT JELENLEG A VÁSÁRLÓKNAK NEM KELL A PARABÉNEKET TARTALMAZÓ KOZMETIKUMOK HASZNÁLATÁTÓL TARTANIUK.”

Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA)
Vissza az oldal tetejére