Ugrás ide: tartalom

Mikroműanyagok

A mikroműanyagok olyan apró műanyag részecskék, amelyek az óceánba juthatnak, és veszélyt jelenthetnek a környezetre. A legtöbb az óceánba kerülő nagyobb műanyag tárgyak lebomlásából származik, néhány azonban fogyasztói és ipari termékekből is eredhet.

Recycling plant in brazil

Háttér

A mikroműanyagnak jelenleg nincs egységesen elfogadott meghatározása. Több szakértői szervezettel egyetértve mi a szilárd, biológiailag nem lebomló, vízben nem oldódó, maximum 5 mm-es szemcsenagysággal rendelkező részecskéket tekintjük mikroműanyagoknak. Ezek a részecskék több különböző forrásból is származhatnak: többségében a nagyobb műanyag tárgyak (pl. műanyag zacskók, palackok és abroncsok) vízben történő bomlásából erednek, de a mosás során a ruhadarabokból kioldódó szintetikus szálakból, szilárd műanyag dörzsölőgyöngyökből, illetve fogyasztói és ipari termékekből is a környezetbe juthatnak.

Bolygónk védelme

Tisztában vagyunk vele, hogy erősödő aggályok övezik a mikroműanyagok potenciális környezeti hatását, különösen ha az óceánba jutnak. Éppen ezért a csomagolásaink és receptúráink folyamatos fejlesztésével igyekszünk biztosítani bolygónk és törékeny vízi ökoszisztémáink védelmét.

Előrehaladásunk és törekvéseink

2014-ben indultunk el ezen az úton, amikor az elsők között hagytunk fel a kisméretű műanyag dörzsölőgyöngyök használatával. Néhány szépségápolási és higiéniai termékünkben használtuk őket, mert segítségükkel az elhalt hámsejtek gyengéden eltávolíthatók a bőr felszínéről. Ma már alternatív hámlasztó összetevőket használunk, például sárgabarackmagot, kukoricadarát, őrölt habkövet, szilikátot és dióhéjat.

Hat évvel később a klímaváltozás elleni küzdelmünk és a környezet védelméért tett törekvéseink keretében az a célunk, hogy 2030-ig biológiailag lebomlóvá tegyük a receptúráinkat.

Ennek részeként jelenleg a még használatban lévő, lassan lebomló szilárd polimereket természetes vagy biológiailag lebomló alternatívákkal igyekszünk helyettesíteni háztartási, szépségápolási és higiéniai termékeinkben. Ezek között említhetők:

  • Illatkapszulák: mikroszkopikus méretű kapszulák segítségével kevesebb illatanyag-összetevő használatával érjük el a változatlanul hosszú ideig tartó friss érzetet. Dezodoraink esetében már sikeresen lecseréltük a kapszulákat más biológiailag lebomló anyagra, és továbbra is azon dolgozunk, hogy csak biológiailag lebomló illatanyag-kapszulákat használjunk az összes háztartási, szépségápolási és higiéniai termékünkben.
  • Opálosítók: krémes fehér megjelenést kölcsönöznek a termékeknek, és néhány bőrtisztító, dezodoráló és hajápoló termékünkben, illetve néhány folyékony mosószerünkben használjuk őket. A biológiailag nem lebomló opálosítókat fokozatosan kivezetjük az összes termékünkből, néhány termékben pedig biológiailag lebomló alternatívákkal helyettesítjük őket.
Vissza az oldal tetejére