Ugrás ide: tartalom

Illatanyagok

Az illatanyagok sokféle érzést kelthetnek bennünk. Fontos részei a mindennapi életünknek és annak, ahogyan a világhoz kötődünk. Vegyük csak a szeretteink ismerős illatát, vagy az otthonunk hívogató légkörét.

A person smelling a bottle of shampoo

Mi az első illat, amire emlékszik? A nagymamája főztje? A szappan illata, amivel az iskolában mosakodott? Az édesapja kölnije?

Az illatok emlékeket idéznek elő és érzéseket keltenek bennünk. A szaglás szoros kapcsolatban áll a memóriával, és konkrét pillanatok sorát hívhatja elő a múltból. Mi volt az utolsó emlék, amit egy illat felidézett Önben?

Az Unilevernél azt gondoljuk, hogy az illatokban van egy kis varázslat – melyben egymásra talál a parfümgyártás művészete és a tudományos szakértelem. Fontos, hogy ezt jól csináljuk. Az emberek szerte a világon használják az Unilever termékeit az otthonukban, a testükön és a mindennapi életük során, hogy szépek legyenek, jól érezzék magukat a bőrükben, és ami szintén nagyon fontos, hogy jó illatúak legyenek! Egy kellemes illat a mindennapi feladatok elvégzését is könnyebbé és élvezetesebbé teszi. Azzal, hogy életre keltik a körülöttünk lévő világot, az illatok segítenek a mindennapi életünk alakításában.

Sok összetevőt használunk fel egy átgondoltan kiegyensúlyozott illat létrehozásához, aminek „pont jó” az illata. Ez az illatok varázslata.

Hogyan készülnek az illatok

Tudta, hogy a 7,5 milliárd ember által lakott Földön csak kevesebb mint 900 teljesen képzett illatszakértő van? Szerencsések vagyunk, hogy nekünk is van egy ilyen szakemberekből álló elkötelezett kis csapatunk.

A szakértői csapatunk a márkaillatokat szoros együttműködésben fejleszti ki a vezetőillatházakkal. Azzal, hogy a világ legjobb illatfejlesztőivel dolgozunk együtt, gondoskodni tudunk arról, hogy a legjobb illatszakértők és a legjobb minőségű összetevők álljanak a rendelkezésünkre.

Az agy illatokat feldolgozó részét limbikus rendszernek hívják. Az agynak ez a része jelentős szerepet játszik a hangulatok és az érzelmek szabályozásában is.

Számos olyan népszerű illatjegy van, amelyet szeretnek az emberek. Vegyük például a fougère illatjegyet – ebben levendula, geránium és fás jegyek találhatók. Ha a Dove samponunkat használja, felismeri majd ezt az illatot. A 60-as években vált népszerűvé, és ma is széles körben alkalmazzák ahhoz, hogy tiszta és friss érzetet keltsenek vele. A fougère illatjegy egyike a 17 különböző illatcsoportnak, amelyeket az illatok létrehozásához használunk.

Unilever Flower wheel

Sok kicsi sokra megy

Több tucat összetevőre is szükség lehet ahhoz, hogy egy illat tökéletesen kiegyensúlyozott és „pont jó” illatú legyen. Néha egy nagyon kis mennyiségű illat-összetevőnek nagy hatása lehet egy olyan illat kifejlesztésében, amit szeretnek az emberek.

Új tudományos technikákat is felhasználunk ahhoz, hogy még magasabb szinten űzhessük ezt a varázslatot. Használjuk például a „kapszulába zárásos” technológát, mellyel az illatot a termékben tartjuk. Ez védi a benne található illatanyagot, és meghatározott időben szabadítja azt fel, így lehetővé teszi az illat azonnali kiteljesedését.

Unilever frangrance percentage

Az álláspontunk néhány konkrét illatanyag-összetevővel kapcsolatban

Esetenként érkeznek hozzánk kérdések bizonyos illatanyag-összetevőkről. A leggyakrabban ismételt kérdésekkel kapcsolatban az álláspontunk a következő:

  • A pézsma hosszan tartó illatjegyeket biztosít. A szintetikus pézsmákat, például a nitropézsmákat és a policiklusos pézsmákat (PCM-eket) az állati pézsma etikus alternatíváiként fejlesztették ki. Felhagytunk a szintetikus nitropézsmák használatával, mert ezek a környezetben felhalmozódhatnak. Fogyaszóink igényeire válaszul a policiklusos pézsmák használatát is csökkentettük, és amikor csak lehetséges, olyan alternatívákat használunk, amelyek hasonlóan hosszan tartó illatjegyeket képesek létrehozni.
  • A lyral egy elterjedt illatanyag-összetevő, virágos jegyekkel. Néhányan allergiásak rá és mivel bizonyított, hogy a számuk egyre növekszik, a lyralt eltávolítottuk a termékösszetevőink közül, néhány termék kivételével, melyek esetében még dolgozunk a megoldáson.
  • A ftalátok az illatanyag-összetevők keveréséhez használhatók, de mi nem alkalmazzuk őket. Helyettük más megoldásokkal elegyítjük egymással az illatanyagainkat. A ftalátokról bővebben itt olvashat.

Önnek melyik a megfelelő?

Tudjuk, hogy az emberek szeretnének többet is tudni az illatokról, és úgy véljük, hogy az információk online megosztásával segíteni tudunk nekik abban, hogy jobban megértsék az illatokat. Ebből a célból részletes információkat teszünk közzé online a Mi van a termékeinkben címszó alatt, és felsoroljuk azokat az egyedi illatanyag-összetevőket, amelyeket a tisztítószereinkben és kozmetikumainkban használunk.

Az összetevők átláthatóságára irányuló kezdeményezésünk célja, hogy az Ön segítségére lehessünk, és több választási lehetőséget biztosítsunk az Ön számára. Néhányan az illatmentes vagy illatanyagmentes termékeket részesítik előnyben, talán mert így kedvelik őket, vagy mert ők vagy valaki a családjukban bizonyos illatanyag-összetevőkre allergiásak. Ezért enyhén illatosított és illatanyagmentes termékeket is kínálunk. Az allergiákkal kapcsolatos álláspontunkról bővebben itt olvashat.

Minden Egyes Egyedi Illatösszetétel Harmonikusan Egyensúlyozza Ki Az Egyéni Jegyeket És Az Illatjegy-Csoportokat, Szinte Teljesen Úgy, Mint Egy Zenei Szerzeménynél. De A Zenével Szemben Az Illatokat Nem Védik Szerzői Jogok Vagy Szabadalmak, Csak Az Üzleti Titkokhoz Fűződő Jog.

Nemzetközi Illatanyag Szövetség (IFRA)
Vissza az oldal tetejére