Ugrás ide: tartalom

Fluorid

Az erős, egészséges fogak és íny elengedhetetlen az emberek egészségéhez és jólétéhez. A fluoridot tartalmazó fogkrémmel való rendszeres fogmosás segít megelőzni a fogszuvasodást és javítja a szájhigiéniát.

Children brushing their teeth

A fluorid egy természetesen előforduló ásvány a vizekben, mennyisége a világon változó. Olyan élelmiszerekben is megtalálható, mint a tea és a halak. A fogkrémek esetében úgy működik, hogy megerősíti a fogzománcot a savakkal szemben.

Fluoridot már több mint egy évszázada adnak rendszeresen a fogkrémekhez és milliók használják biztonságosan nap mint nap.

Számos országban fluoridot adnak az ivóvízhez, hogy ezzel javítsák a lakosság fogazatának általános állapotát. A Nemzetközi Fogászati Szövetség (FDI) megállapítása szerint több mint 30 országban több mint 350 millió ember profitál a víz fluorozásából.

Megválaszolt kérdések

Miért használ az Unilever fluoridot a fogkémekben?

A fogkrémekben használt fluorid biztonságos, gazdaságos és egyszerű módja a fogszuvasodás elleni védekezésnek. A Fenntarthatósági Tervünk egyik vállalása, hogy segítünk javítani az emberek szájhigiéniáját szerte a világon. Hosszútávú partneri kapcsolatunk van a Nemzetközi Fogászati Szövetséggel (FDI), mellyel célunk, hogy hangsúlyozzuk a fluoridtartalmú fogkrémmel történő napi kétszeri fogmosás fontosságát.

Árt a túl sok fluorid a fogaknak?

A fiatal gyermekkorban, a fogaik kialakulása során túlzott mennyiségű fluoridot fogyasztó gyermekeknél foltok jelenhetnek meg a fogakon, melynek neve dentális fluorózis. Ez azonban általában olyan országokban fordul elő, ahol az ivóvízben nagyon magas a természetesen előforduló fluorid mennyisége.

Mivel a fogkrémet az ember nem nyeli le, ezért kicsi az esélye annak, hogy az dentális fluorózist okozzon. A szülőknek azonban oda kell figyelniük a kisgyermekekre fogmosás közben, hogy ne nyeljék le a fogkrémet. A dentális fluorózis hatásai inkább szépészetiek, nem ártalmasak az egészségre.

A túl sok fluorid egészségügyi problémákhoz vezet?

A fluoriddal kapcsolatban felmerült aggodalmak az ivóvízben, nem pedig a fogkrémekben való használatával kapcsolatosak. A fluorid a lenyelésekor keresztülhalad az emésztőrendszeren, bekerül a véráramba és hajlamos felhalmozódni a test magas kalciumtartalmú részeiben, például a csontokban és a fogakban.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége az ivóvízben engedélyezett fluorid maximális mennyiségét literenként 4 mg-ban határozta meg. Az ennél nagyobb mennyiségű fluoridnak való hosszútávú kitettség úgynevezett szkeletális fluorózishoz vezethet, amely az idősebb embereknél végül feszes ízületekhez és fájdalomhoz, gyenge csontokhoz és csonttörésekhez vezethet. A tanulmányok nem találtak kapcsolatot a fluorid és a rák között.

Milyen Unilever termékek tartalmaznak fluoridot?

Milyen Unilever termékek tartalmaznak fluoridot?

Vissza az oldal tetejére