Ugrás ide: tartalom

Alumíniumsók

Az alumíniumsókat több mint fél évszázada használják az izzadásgátlók hatóanyagaként, hogy csökkentsék az izzadást és a testszagot. Az alumínium hagyományos használata a testszag elleni küzdelemben valójában már több száz évre nyúlik vissza olyan régiókban, mint például Európa, Mexikó, Thaiföld és Ázsia. Ma az alumíniumsóknak köszönhetően, szerte a világon emberek milliói , érzik frissnek magukat és ez segít, hogy több önbizalmuk is legyen.

A person using a deodorant

Az alumíniumsókat tartalmazó izzadásgátló termékek hatékonyak, alaposan bevizsgáltak és rendszeres használatuk biztonságos. Ezt a nézetet az Unilever termékbiztonsággal foglalkozó szakemberei, számos rákkutató és egészségügyi szervezet valamint egészségügyi hatóság is megerősítette.

Megválaszolt kérdések:

Mik azok az alumíniumsók?

Az alumíniumsók az alumíniumból származnak, amely egy gyakori elem. Az alumínium természetes módon fordul elő a talajban és a vízben, számos élelmiszerben is megtalálható.

Miért használnak alumíniumsókat az izzadásgátlókban?

Az alumíniumsók izzadásgátló hatóanyagok – ezek csökkentik az izzadást és a miatta kialakulótestszagot. Az izzadásgátlók használatakor a sók feloldódnak a hónaljban keletkező izzadságban vagy nedvességben. A feloldódott anyag gélt hoz létre, amely átmenetileg lezárja az izzadságmirigyeket, csökkentve ezzel a bőr felszínére jutó izzadság mennyiségét. Az alumíniumsók ezen felül természetes antimikrobiális hatóanyagok, ezért csökkentik a bőrön lévő baktériumok számát és így a kellemetlen szagot is.

Mi a különbség az izzadásgátló és a dezodor között?

Az izzadásgátlók kétféleképpen fejtik ki hatásukat: csökkentik a bőr felszínére jutó izzadság mennyiségét és a testszagot okozó baktériumok számát. A dezodorok nem befolyásolják az izzadás mennyiségét, egyszerűen csak a testszag kialakulását gátolják.

Az alumíniumsók biztonságosak?

Az izzadásgátlókat már több mint fél évszázada használják, hatékonyak, alaposan bevizsgáltak, rendszeres használatuk biztonságos. Az Unilever számára a biztonság elsődleges fontosságú, az összes termékünket szigorúan ellenőrizzük, mielőtt piacra kerülnének. Figyelemmel kísérjük továbbá az új kutatásokat, valamint részt veszünk az olyan tanulmányok finanszírozásában, amelyek tovább vizsgálják ezt a területet.

Az izzadásgátló használata növeli a mellrák vagy az Alzheimer-kór esélyét?

Számos tudományos vizsgálat kereste a kapcsolatot az izzadásgátlókban található alumínium és a mellrák vagy az Alzheimer-kór kialakulása között. A rákos megbetegedések szakértői, a jótékonysági szervezetek és az egészségügyi hatóságok – az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalát és az EU Fogyasztók Biztonságával Foglalkozó Tudományos Bizottságát is beleértve – mind azt állapították meg, hogy nincs tudományos bizonyítéka annak, hogy a mellrák vagy az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűsége növekedne az izzadásgátlók használatával.

Az izzadságmirigyek elzárásával az izzadásgátlók megakadályozzák, hogy az emberek szervezete kiválassza az ártalmas méreganyagokat?

Nem. A méreganyagok kb. 95%-át a máj és a vesék választják ki. Az izzadás a test hőmérsékletének szabályozását szolgálja, nem pedig a méreganyagok eltávolítását. A test 2–5 millió izzadságmirigyének a többsége nem a hónaljban található, így ezeket az izzadásgátlók nem befolyásolják. Az izzadásnak csak 1%-a keletkezik a hónaljban. Csak azért vesszük ott jobban észre, mert nem párolog el olyan gyorsan, mint a test többi részén.

Vannak az alumíniumsót tartalmazó izzadásgátlóknak alternatívái?

Az emberek a dezodorainkat is használhatják a testszag szabályozására, és hogy frissnek érezzék magukat. Ezek a termékek abban különböznek az izzadásgátlóktól, hogy a testszagot okozó baktériumok számát segítenek csökkenteni, de nem tartalmaznak alumíniumsókat, amelyek gátolnák az izzadást.

Hogyan tudhatom meg, hogy melyik Unilever termékek tartalmaznak alumíniumsókat?

Leggyakrabban az alumínium-klórhidrát alumíniumsót használjuk. Az izzadásgáltóinkban használt alumíniumsók a termékcsomagoláson feltüntetett összetevőlistában láthatók.

„NINCS TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY AZ ALUMÍNIUM TARTALMÚ KOZMETIKUMOK ÉS BŐRÁPOLÁSI TERMÉKEK NÖVELHETIK A MELLRÁK VAGY AZ ALZHEIMER-KÓR, A PARKINSON-KÓR ILLETVE MÁS NEURODEGENERATÍV MEGBETEGEDÉSEK KOCKÁZATÁT.”

Az Európai Bizottság független, Fogyasztók Biztonságával Foglalkozó Tudományos Bizottsága (SCCS)

„TANULMÁNYOK NEM TÁMASZTJÁK ALÁ, HOGY AZ ALUMÍNIUM BÁRMILYEN SZEREPET IS JÁTSZANA AZ ALZHEIMER-KÓR KIALAKULÁSÁBAN. NAPJAINKBAN A KUTATÓK JELLEMZŐEN IS NEM FÓKUSZÁLNAK ERRE A TERÜLETRE,CSAK KEVÉS SZAKEMBER VÉLI ÚGY, HOGY AZ ALUMÍNIUM HÉTKÖZNAPI FORRÁSAI VALAMILYEN VESZÉLYT JELENTHETNEK.”

Alzheimer Egyesület, USA
Vissza az oldal tetejére